Programma viering 125 jaar

Alliance Française Utrecht

14 november 2019 Inschrijven 

 (verplicht: tot en met maandag 11 november)


Dit jaar viert de Alliance Française Utrecht haar 125-jarig bestaan. Sinds de oprichting in 1894 biedt zij taalcursussen aan, culturele activiteiten voor Nederlanders en Franstaligen, reizen naar Frankrijk en ontmoetingen (cafés français).


Op 14 november organiseert de Alliance Française Utrecht een ontmoeting met als thema: “Dis, c’est comment chez les Bataves

Tijdens deze ontmoeting zijn er voordrachten, Tables Rondes, debatten en muzikale momenten, kortom deze dag biedt volop gelegenheid tot uitwisseling over over wat ons bindt en waarin wij verschillen.


Expositie:

Vanaf 1 oktober tot 15 december is er een tentoonstelling van portretten, gefotografeerd door Océane Dorange waarin zij de diversiteit in de relatie met Frankrijk, de Franse taalgemeenschap en de stad Utrecht duidelijk zichtbaar maakt. Deze portretten zullen tot eind dit jaar op verschillende  locaties in de stad Utrecht worden tentoongesteld.


Symposium 14 november:


In de Geertekerk, Geertekerkhof , Utrecht (zie route)

Dis, c’est comment chez les Bataves

15.30 Ontvangst

16.00 Welkomstwoord door voorzitter Jetty Sanders-Pouwels

16.15 Ontmoeting met voordrachten, Tables Rondes en debat. Dit zal worden in- en begeleid door Mme Rudi Wester, auteur, journalist en oud-directrice van het Institut Néerlandais in Parijs.


Gastsprekers:


Sprekers in debat:

18.00 Feestelijke aperitief en muziek door Maurits Fondse en Oleg Fateev (accordeon)

19.30 Lopend buffet voor degenen die zich hebben ingeschreven

21.00 Muziek: Britta Maria (zang), Maurits Fondse (piano) en Oleg Fateev (accordeon)


Het symposium en de debatten zullen zowel in het Frans als in het Nederlands te volgen zijn.


Praktische informatie:

Het Symposium en het feestelijk aperitief zijn voor iedereen gratis toegankelijk na verplichte inschrijving.


Voor het lopend buffet en het avondfeest wordt een bijdrage van €25 per persoon gevraagd (eveneens verplichte inschrijving).

 

 Inschrijven 

 (verplicht: tot en met maandag 11 november)


Gastprekers / artiesten:


Tanguy Le Breton, intercultureel consultant, specialist op het gebied van Nederland, is tevens Voorzitter van de Vereniging “Français des Pays-Bas”.


Rudi Wester, auteur, essayist en literair recensent , oud- directrice van het Institut Néerlandais in Parijs van 2003-2009. Zij is bestuurslid van “Het Literatuurhuis” in Utrecht.


Fouad Laroui doceert wetenschapskunde en Franse literatuur en schrijft romans, korte verhalen, essays, gedichten en kronieken. De Académie Française bekroonde zijn werk met de Grande Médaille de la Francophonie in 2014.


Océane Dorange verdeelt haar tijd tussen haar adviesbureau en onderneming op het gebied van creativiteit en innovatie, de fotografie en het schrijven van novelles, romans, jeugdromans en een blog waarin zij door middel van Petites Chroniques des Pays-Bas vertelt over het leven van een Française in Nederland.


Marie Meyran, Woont sinds een jaar in Utrecht, heeft een opleiding gevolgd bij het conservatorium (dwarsfluit, traverso en zang), en was vrijwilliger/teamcoördinator Festival Oude Muziek Utrecht; van 2009-2018 werkzaam bij La Clef des Champs, stichting die zich inzet voor het verspreiden van lyrische kunst bij een breder publiek. Momenteel is zij werkzaam bij het Holland Festival.


Pianist Maurits Fondse studeerde Jazz piano. De afgelopen jaren was hij werkzaam als pianist voor Freek de Jonge en tourde met de voorstellingen 'Zonde', 'Zondermeer' en 'Als je me nu nog niet kent'.

In 2019 was hij muzikaal leider en pianist in de producties 'Soof ' en Safaripark Zuidas' en in de voorstelling 'Chansons van Schoonheid en Troost' met bayanspeler Oleg Fateev en zangeres Britta Maria.


Zangeres Britta Maria studeerde Jazz zang, ze heeft Franse familie en groeide op met het Franse lied. De afgelopen jaren speelde Britta Maria samen met Maurits Fondse en Oleg Fateev op bayan (Russische knoppenaccordeon) de voorstelling 'Chansons van Schoonheid en Troost'.


Oleg Fateev studeerde aan de Russische Muziek Academie Gnesin te Moskou en studeerde af als bayanspeler (Russische knoppenaccordeon) en dirigent. Nu woont hij in Nederland, waar hij een groot aantal soloconcerten heeft gegeven. Daarnaast speelde Oleg in vele theaterproducties.
Britta

M. Tanguy Le Breton

Rudi Wester

Fouad Laroui

Marie Meyran

Britta Maria

Oleg Fateev

Océane Dorange

Maurits Fondse

WelkomCursussenInschrijvenCultuurNieuws125 AnsContact

Fondation Alliance Française
Alliance Française des Pays Bas
Agenda AFPB

 AFPB

__AddCode="here" style="position:absolute;left:684px;top:0px;width:61px;height:14px;overflow:hidden;">

Php-call

125 Ans

Franse

taal en cultuur

Welkom125 AnsProgrammaNL